Карта сайту

Запрацювала нова система контролю якості харчових продуктів

04.04.2018

З 4 квітня вступив в силу Закон України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я і благополуччя тварин» який повинен навести порядок у вітчизняних магазинах і на ринках.

З цього приводу у Палаці Праці відбувся семінар «Актуальні питання в сфері безпеки і якості харчових продуктів», участь в якому взяли 62 людини. Організатори заходу: Харківський обласна профспілка працівників і підприємців торгівлі, громадського харчування та послуг, об'єднання підприємців «Торговельне единство» спільно з Головним управлінням Держпотребслужби в Харківській області, ДП «Харківський регіональний науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації», Харківським державним університетом харчування і торгівлі. Участь в семінарі взяли прeдставітелі Дeпартамeнта адміністративних послуг та споживчого ринку Харківської міської ради та Департаменту економіки і міжнародних відносин відносин ХОДА.

Згідно з документом, вже найближчим часом в український роздріб вийде ціла армія інспекторів, яких наділили дуже і дуже серйозними повноваженнями. Інспектори перевірятимуть продукцію і, в разі виявлення порушень, карати продавців і постачальників – виписувати величезні штрафи (до 200 тисяч гривень за кожен неякісний зразок товару) і зупиняти небезпечне виробництво. Зокрема, вони будуть перевіряти весь ланцюжок виробництва, поставок і продажу продуктів.

Підприємства перевірятимуть в залежності від ступеня ризику для життя і здоров'я людей (наприклад, в магазині, де продається упакована продукція тривалого зберігання, ризиків менше, ніж в магазині, де продається свіже м'ясо). Також інспектори будуть здійснювати перевірки згідно з актом перевірки. Цей документ буде містити вичерпну кількість питань для перевірки і буде публічним, що мінімізує корупційні ризики.

Контролери будуть складати річні графіки рейдів в торгові точки, але самі дати їх візитів залишаться таємницею для продавців, щоб ті не змогли підготуватися до перевірок, завчасно «почистивши» торгові полиці.

Інспектори зможуть відбирати зразки їжі і передавати їх на контроль в лабораторії. У разі виявлення порушень будуть складатися відповідні акти, продавці і виробники отримають приписи щодо виправлення недоліків. Їм також зможуть виписувати величезні штрафи, і навіть «тимчасово зупиняти виробництво» небезпечної продукції. Наприклад, за порушення гігієнічних вимог на виробництві або в магазині штраф може скласти шість мінімальних зарплат (понад 22 тис. грн), за відсутність або неповний пакет документів на товар – 20 мінімальних зарплат (74 тис. грн), за реалізацію небезпечної для здоров'я людей продукції – 25 мінімальних зарплат (92,5 тис. грн), за невиконання приписів про зняття з виробництва і продажу неякісного товару – 30 мінімальних зарплат (203,5 тис. грн).

Довідково: з повним текстом Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я і благополуччя тварин» можна ознайомитися на нашому сайті в розділі «Документи» – законодавство.